środa, 18 lipca 2012

Muffinki waniliowe z porzeczkami

Dzisiaj upiekłam przepyszne muffinki z czerwonymi i czarnymi porzeczkami.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczaenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru brązowego
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300g porzeczek czerwonych i czarnych

Sposób przygotowania:
Składniki suche mieszamy ze sobą ( mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę), a w oddzielnej misce mieszamy mokre składniki ( ubijamy jajko, dodajemy mleko, olej, ekstrakt waniliowy)
Łączymy ze sobą mokrei suche składniki. Nakładamy ciasto do papilotek znajdujących się w formie do muffinek. Na wierzch posypujemy porzeczkami i lekko dociskamy.
Piecz 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasta wystarczy na 12 muffinek.


Muffinki przed upieczeniem

 Muffinka po upieczeniu.

Życzę Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz